Rolcontainers met visie
Vervormingen in het frame van rolcontainer kunnen tot stagnatie en productieverlies leiden in een automatische vulstraat. Indien de rolcontainers gecontroleerd zouden kunnen worden vòòr ze in de vulstraat komen zou dit tot behoorlijke kostenbesparingen leiden.
De firma Nepas heeft in samenwerking met TNO-TPD een studie gedaan naar de toepasbaarheid van vision voor de oplossing van dit probleem. De conclusie van de haalbaarheidsstudie was dat vanuit bedrijfseconomische overwegingen deze oplossing niet haalbaar was. Return of investment trad op bij grotere aantallen dan de te verwachten omzet [ref].
[ref] Technisch Weekblad, bijlage Industriële Automatisering, nr 9, 1998, pag. 32.
Werken onder hoge spanning
TNO-TPD heeft in samenwerking met de NS een systeem ontwikkeld waarmee de NS in staat is om met een rijdende trein opnames te maken van de bovenleidingen. Deze opnames worden opgeslagen en achteraf door een computer geanalyseerd. Links is opname van een stukje traject afgebeeld met een aandachtspunt (de witte uitschieter). Met dit systeem is het mogelijk om geestdodend werk (het bekijken van lange trajecten waar niets aan de hand is) aanzienlijk te reduceren.
Ik was verantwoordelijk voor het team dat het systeem gebouwd heeft voor de opslag en verwerking van de gegevens. Ik heb hiervoor een aantal maal het hele traject doorlopen van offerte tot oplevering. In een vervolgtraject heb ik als consultant meegewerkt aan de verkoop van dit systeem aan de Franse spoorwegen. Het bleek dat er grote aanpassingen noodzakelijk zouden zijn voor de Franse situatie waardoor de verkoop niet door gegaan is.
Snel, sneller het snelst
Een Nederlandse Systeemintegrator had in opdracht van een grote fabrikant van portaalkranen een op computer vision gebaseerd systeem gemaakt om containers automatisch te kunnen stapelen.In samenwerking met TNO-TPD is het systeem binnen twee maanden verbeterd en operationeel gemaakt in een haven in het verre oosten [ref].
Het systeem werkte met vier camera's die gemonteerd waren op de hoeken van de spreader, het apparaat waar containers mee opgepakt worden. Door gebruik te maken van de optische eigenschappen van het systeem (met name de scherptediepte) en voorkennis over de vorm van containers konden heel snel en nauwkeurig de hoeken van de onderliggende container gevonden worden.
In dit project speelde absolute geheimhouding en snel
opereren een cruciale rol. Het heeft veel van mijn takt
en uithoudingsvermogen gevergd om met een klein team de
druk maximaal te houden en op tijd op te leveren.
Dit project is een goed voorbeeld van hoe TNO het MKB
terzijde kan staan bij strategische ontwikkelingen.
[ref]: TNO magazine Toegepaste Wetenschap, december 1995, nummer 6, pag. 7.
Ontmantelen van kerncentrales
In het kader van een Europees samenwerkingsproject is er technologie ontwikkeld om op afstand de bouten in de binnenmantel van een centrale los te maken. Partners in dit project waren Electricité de France (EDF, Frankrijk), Framatome (Frankrijk) en TNO-TPD (Nederland).
We hebben een (mechanische) ultrasone scanner ontwikkeld waarmee onderwater opnames van de bouten gemaakt konden worden. Dit betrof ontwikkeling van (waterdichte) mechanische onderdelen, elektronica en software voor de aansturing en dataverwerking. Er lag hier een grote uitdaging in de onderlinge afstemming van de verschillende partijen en belangen die bij het project betrokken waren.
Dit was een lopend project dat ik direct na mijn terugkeer uit Frankrijk (zie mijn CV) opgepakt heb. Door mijn goede kennis van de Franse taal en regelmatige bezoekjes bij Framatome en EDF heb ik het tot een succes gemaakt. Vooral de problemen die er lagen op het gebied van communicatie heb ik opgelost en dankzij dit succes zijn we in staat geweest een vervolgproject binnen te halen.
3D Visie
Teneinde de verblijftijd van personen in gebieden van kerncentrales waar straling is te minimaliseren is een nauwkeurige 3D kaart van de omgeving nodig. Voor dit doel is een technologiestudie gedaan in het kader van een tweetal projecten in het Teleman programma: UKIS en IMPACT. Deze werden uitgevoerd door in totaal acht participerende partijen.
Rechts is op het bovenste plaatje te zien om wat voor soort omgeving het gaat. Daarop is zichtbaar de grote oranje tank, wat buizen en kleinere tanks (blauw). Het volgende plaatje geeft een segmentatie resultaat waarin elk object een aparte kleur heeft gekregen. In het onderste plaatje zijn alle segmenten gemodelleerd als 3D objecten (cilinders of blokken) en samengevoegd in één 3D model van de omgeving.
Een deel van de projectmatige werkzaamheden heb ik hiervoor in Frankrijk verricht bij INRIA (Institut National de Recherche en Informatique et en Automatique). De grootste uitdaging in dit project, zoals denk ik in vele Europese projecten, lag in de onderlinge afstemming en de neuzen één kant uit te zien krijgen. Het eerste project is afgesloten met een videopresentatie van de resultaten in Brussel. Bij het tweede project hebben we de bruikbaarheid van de verschillende technologieën in een echte kerncentrale beproefd en aangetoond dat het in principe mogelijk is, ook onder echte omstandigheden, met meerdere sensoren een 3D map van een industriële omgeving te maken.
Kenmerkend voor deze projecten was de grote onzekerheid op het gebied van technologie, het samenwerken met geografisch verspreide partners en de communicatie tussen meerdere disciplines met hoge een vorm van expert kennis.